Crna kopriva kao lijek

Crna obična kopriva, Ballota nigra Lamiaceae je biljka poznata širom Europe. Prepoznaje se po svom neugodnom mirisu, a upotrebljavala se kao protivotrov kod ugriza bijesnog psa.

Za pripremu čajeca i napitaka koriste se cvjetovi koji se beru u julu i avgustu. Oni sadržavaju fenilpropanoide koji imaju sedativni učinak. Flavonoidi pronađeni u biljci imaju protivpalna svojstva i dobri su za cirkulaciju.

Obična crna kopriva koristi se za liječenje nesanice, uznemirenosti, tjeskobe, razdražljivosti i živčanosti tokom menopauze. Biljka ima izuzetna smirujuća svojstva radi kojih se često koristi za smirivanje kašlja i ublažavanju grčeva.

Za liječenje nesanice, tjeskobe, napadaja kašlja, razdražljivosti i zujanja u ušima  koristi se sljedeći napitak. 15 do 30 grama cvjetova crne koprive stavi se u jednu litru kipuće vode, te nakon što odstoji 10 minuta se pije 3 šalice na dan prije jela.

Takođe donosimo vam i recept poznate travarke Milosava Ćurčić iz Pive, za spravljanje smjesa koje dobra za poboljšanje krvne slike tj podizanje nivoa gvožđa u krvi , kao i za bolje izmokravanje:

Recept: Pet korijena od crne koprive isjeći i staviti u blender i samljeti da dobije formu jezgra od oraha. To se jezgro pomiješa sa medom i dodaju dva mljevena limuna i kašičica maslinovog ulja, jer pravo maslinovo ulje čisti organizam. Uzima se kašika ujutru i naveče i tako svakog dana.

Neki sastojci biljke, poput derivata furana i labdana, mogu naštetiti jetri, a trudnice trebaju izbjegavati ovu biljku.

 

baneri vinix

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude