Ramiza Idrizović: Knjiga kako sam izliječila sebe i muža

Bjelopoljka Ramiza Idrizović promovisala je u svom gradu knjigu „Drugi život”, u kojoj je opisala borbu koju je vodila sa opakom bolešću.

-Silom prilika, stekla sam zavidno znanje o mnogim bolestima i to svoje iskustvo želim da podijelim sa drugima preko ove knjige, a prvenstveno sa onima kojima je potrebna pomoć. Ako ništa drugo, makar će nekome moja sudbina ublažiti muku. Moje poznavanje trava možda nekome i pomogne, kazala je Idrizovićeva pred prepunom salom Centra za kulturu.

https://youtu.be/8g_A1SFdH5I

Ona je pojasnila da je počela da pomaže drugima i upućuje ih na prirodu kad je pronašla lijek sebi i svom suprugu.

– Ja se nijesam predala bolesti. Preboljela sam multipla sklerozu, a moj muž Mevludin sad nije ni nalik onom čovjeku kojeg su svi bili otpisali. Ja biljkama samo upotpunjujem metode liječenja savremene medicine. Fitoterapiju cijene i ljekari i sad se moje tinkture od biljaka nalaze i u ličnim apotekama nekih ljekara. Mnoge biljke pomažu ljudima da prevladaju tegobe pred kojima je ponekad nemoćna i sama medicina, istakla je Idrizovićeva.

Ramiza-Ibrizovic

 

Inače, promociji njene knjige prisustvovao je i veliki broj ljekara.

– U prvom dijelu knjige govorim o svom djetinjstvu u selu Godijevo, podno Pešterske visoravni, i bolesti koja je zadesila supruga i mene. U drugom dijelu knjige opisala sam 147 vrsta biljaka koje koristim, da sve podijelim sa ljudima i da vide da svako može da prevaziđe ovozemaljske muke i da sebi nađe lijek u prirodi. Moja životna priča treba da posluži drugima kao nauk i vodilja, kazala je Idrizovićeva.

Doktor Momčilo Ogrizović, jedan od recenzenata knjige „Drugi živog”, naglasio je da mu je dok nije sreo Ramizu bilo teško da prihvati činjenicu da postoji još neka snaga sposobna da liječi najteže bolesti.

– Naučio sam da je i u prirodi lijek, da je tu oko nas svijet biljaka čiju svrhu i ne znamo, a može nam donijeti toliko dobra. Ali, prokletstvo savremenog čovjeka je da shvati značaj biljaka tek kad dođe u situaciju da ih koriti ili sretne osobu kakva je Ramiza, koja je spona između prirode i čovjeka, kazao je Ogrizović.

baneri vinix

Njegov kolega dr Goran Obradović, koji takođe recenzent ove knjige, istakao je da je autorka možda i najveći kosmpolita u okruženju.

– Ona je božji dar za bolesne i napaćene ljude. Dobronamjerna, duhovno bogata, ostvarena u porodičnom životu, gdje ima tri zlatna sina, i supruga, kojeg je kao i sebe izliječila od teške bolesti, zaključio je dr Obradović.

O Ramizi je govorio i dr Predrag Janičić, a u pauzama se na harmonici predstavila profesorica muzike Anela Čindrak.

Autor: M.N.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude

2 thoughts on “Ramiza Idrizović: Knjiga kako sam izliječila sebe i muža

Comments are closed.