OPASNA VEZA: Antibiotici i dijabetes

Antibiotici su ponekad spasonosni, ali ponekad pretjerivanje sa njima donosi više štete nego koristi. Ono što nije bilo poznato, a nedavno je otkriveno, jeste veza između upotrebe antibiotika i razvoja dijabetesa tip II kasnije u životu.

Opsežno i ozbiljno istraživanje, u kojem je učestvovalo desetak univerziteta i istraživačkih institucija, a objavljano u prestižnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, utvrdilo je, uprošćeno rečeno, sljedeće: osobe koje su u periodu od 15 i više godina pet ili više puta dobijale antibiotike kao terapiju, imaju 53% više šanse da dobiju dijabetes tip II u odnosu na osobe koje su antibiotike uzele jednom ili nikad.

Istraživanje je obuhvatilo preko 170.000 oboljelih od dijabetesa tip 2, i 1.300.000 zdravih osoba, u periodu od 2000. do 2012. i utvrdilo da je rizik od nastanka dijabetesa bio najveći kod onih koji su dobijali antibiotike „koji djeluju na uzak spektar bakterija“.

„Naše istraživanje je utvrdilo da su osobe oboljele od dijabetesa tip 2 tokom 15 godina koristile mnogo više antibiotika u poređenju sa zdravim osobama“, potvrdio je dr Kristijan Mikelsen, vođa ovog istraživanja.

Istraživači kažu da njihovi rezultati „podržavaju mogućnost da korišćenje antibiotika povećava rizik od dijabetesa tip 2. Ali, ti rezultati takođe mogu da se odnose na to da antibiotike više koriste pacijenti sa još nedijagnostikovanim dijabetesom, zbog povećanog rizika od infekcija“.

Dr Mikelsen je dodao: „Iako se iz ovog proučavanja ne može izvući nedvosmislena uzročno-posljedična veza, ovo otkriće povećava mogućnost da antibiotici mogu doprinjeti povećanju rizika od dijabetesa tip 2“, prenosi zdravahrana.com.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude