ČUDESNI PRAH: Otkrijte koja su ljekovita svojstva moringa praha

Danas ćemo biti vaš vodič kroz sva ljekovita svojstva moringa praha

Kao što bi se dalo zaključiti samo od sebe, moringa prah se pravi od svježeg lista ovog drveta. Obično je izrazito zelene boje i karakterističnog orašastog mirisa. Prah se dobija tako što se svježi listovi moringa drveta suše na niskim tempraturama, a zatim se melju u sitni prah. Nakon toga prah se pakuje u kapsule ili u kesice, a svježinu zadržava do nekoliko mjeseci nakon pakovanja i u tom periodu zadržava svu svoju nutritivnu vrijednost, vitamine, minerale, antioksidante, hlorofil i kompletne amino kiseline.

Ono što je specifično za ovu biljku jeste da sami prah koji se dobija sušenjem sadrži mnogo više nutrijenta od svježeg lista, a njegova upotreba ne donosi nikakve nuspojave, lako se čuva i upotrebljava. Može se koristiti tako da ga jednostavno razmutite u vodi, ali i u mnogim receptima.

Ljekovita svojstva moringa praha

Kada pričamo o tome koliko je ova namirnica zdrava, koliko minerala i vitamina sadrži te u koje je sve svrhe možemo koristiti, lista gotovo da nema kraja. Ovaj prah sadrži oko 20 različitih vrsta amino kiselina, 46 antioksidanata, 36 antiupalnih komponenti i preko 90 supstanci koje inače smatramo veoma važnim suplementima za opšte zdravlje, piše lifepressmagazin.com.

Odličan je izvor minerala poput gvožđa i kalcijuma te vitamina A, B, B1, B2, B3, B6, C i E kao i makro minerala i fitonutrijenata. Pored svega nabrojanog odličan je izvor kvalitetenih proteina i dijetalnih vlakana.

Zašto bi trebalo uvrstiti moringa prah u redovnu ishranu?

Povećava izdržljivost. Iz razloga što sadrži kompletan paket vitamina, minerala, fitonutrijenata i antioksidanata, ovaj prah je odličan za jačanje imuniteta i povećanja izdržljivosti te poboljšanje koncentracije. Posebno se preporučuje studentima i sportistima. Ako planirate mršaviti u skorije vreme ovaj prah će vam pomoći jer će vam obezbjediti više energije za vježbanje.

Drži dijabetes pod kontrolom. Kapsule moringa praha mogu biti od velike koristi za dijabateičare jer potpomažu održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Snažan antioksidant. Moringa prah je veoma bogat polifenolima katehinima, posebno EGCG-om koji dokazano suzbija rast ćelija raka.

Snižava povišen holesterol. Veoma je efikasan u snižavanju lošeg holesterola i suzbijanju nastanka krvnih ugrušaka.

Kontroliše krvni pritisak. Još jedna u nizu beneficija koje obezbjeđuje moringa prah jeste snižavanje povišenog pritiska i dobar san. Koristi se kao prirodni lijek protiv insomnije jer sadrži određena svojstva pomoću kojih se mogu liječiti problemi sa spavanjem.

Detoksikacija. Često se koristi za pročišćavanje vode jer posjeduje detoksikujuća svojstva. Pošto djeluje kao koagulant on privlači sve štetne materije i otrove pa na taj način potpomaže detoksikaciju čitavog organizma.

Liječi depresiju. Veoma često se koristi u liječenju depresije i anksioznosti, a promjenu ćete osetiti svega par dana nakon što ste ga uvrstili u redovnu ishranu.

Odličan za trudnice i dojilje. Od posebne koristi može biti za sve dojilje i trudnice koje možda pate od nedostatka određenih nutrijenata. Oko šest kašika moringa praha dnevno zadovoljava dnevne potrebe ženskog organizma za gvožđem i kalcijumom koji su tokom perioda trudnoće i dojenja veoma važni.

Za lečenje manjih infekcija. Kod manjih gljivičnih i bakterijskih oboljenja možete koristiti moringa prah umjesto komercijalnih lijekova jer snižava šećer, anemiju i potpomaže gubitak kilorama.

Jača imunitet. Pored svega što smo naveli ovaj prah zaista jača imunitet, pozitivno utiče na zdravlje očiju, mozga, ubrzava metabolizam te podstiče pravilan rad jetre i bubrega

Moringa prah za zdravlje i ljepotu kože

Pored onih zdravstenih od ovog praha možete imati i neke druge beneficije kao što su zdrava i lijepa koža.

Za sjajnu kožu. Pomješajte ovaj prah sa pastom od sandalovine i nanesite na lice kao bilo koju drugu masku, ostavite da stoji pa isperite vodom. Kao rezultat dobićete glatku, sjajnu i čistu kožu, bez crvenila.

Usporava proces starenja kože. Pošto je odličan izvor antioksidanata sa visokom koncentracijom vitamina A, C, E te bioflavonoida koji blokiraju štetan uticaj radikala i oksidaciju zdravih ćelija na taj način odlaže pojavu bora i finih linija na licu.

Za zacelenje rana. Na manje rane i posjekotine nanesite ovaj prah, to će ubrzati zacelenje i smanjiti mogućnost ožiljka.

Za njegu kose

Pored njege kože veoma efiksanim se pokazao i kad je u pitanju njega kose, a koristite ga iz sljedećih razloga.

Pospešuje stvaranje keratina. Određeni vitamini, minerali i amino kiseline koje se nalaze u ovom prahu utiču na formaciju proteina keratina koji je od vitalnog značaja za zdravlje kose. Takođe, sadrži amino kiselinu metionin koja kosu opskrbljuje sulfurom koji sprječava opadanje.

Poboljšava rast kose. Zbog velike koncentracije vitamina A, ovaj prah podstiče rast kose, a cink sprječava isušivanje i blokadu žlezda zadzuženih za proizvodnju prirodnog sebuma. Nedostatk vitamina A uzrokuje suhu kosu i pojavu peruti.

Obezbjeđuje nutrijente potrebe za zdrav folikul dlake, a za to su zaslužni vitamini iz grupe B, posebno B6. S druge strane vitamini A i E poboljšavaju cirkulaciju u samom vlasištu što omogućuje nutrijentima do dospjeju u sami folikul dlake. Kao rezultat dobićete zdraviju i jaču kosu.

Na samom kraju važno je napomenuti da je moringa prah potpuno organski proizvod koji nema nikakvih nuspojava i siguran je za korištenje svima. Često se daje i malim bebama za bolji apetit.

(prirodnilijek.com)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude