NAPRAVITE SAMI: Melem protiv bolova od kajenske paprike

Jeste li znali da bolove možete olakšati uz pomoć kajenske paprike? Naučite kako se priprema melem koji će vam biti pravi spas protiv raznih bolova

Mnogo puta do sada smo vas pokušali uvjeriti u djelotvornost prirodnih lijekova na bazi namirnica koje su nam svakodnevno na dohvat ruke. Jedan od tih lijekova svakako je i melem napravljen od kajenske paprike koji će vam pomoći da se brzo i efikasno rješite bolova.

Možda vam sve ovo zvuči kao tekst neke otrcane reklame za proizvod iz TV prodaje, ali vjerujte da ste kilometrima daleko od istine.

Na Learningherbs blogu, pronašli smo recept za melem protiv bolova za koga njegov autor kaže da će vas zaista iznenaditi svojom efikasnošću. Glavni sastojak ovog melema je kajenska paprika koja je poznata po tome da štiti zdravlje srca, jača imunitet pa čak može zaustaviti krvarenje.

Zbog aktivnog sastojka kapsaicina, kajenska paprika je veoma dobra za sve vrste bolova, a djeluje tako što utiče na nervni sistem. Supstanca P je neurotransmiter koji otpušta informaciju nama poznatiju kao osjećaj pod imenom bol. Kapsicin blokira supstancu P i na taj način blokira i bol.

Ovim melemom možete se rješiti glavobolje, bola u leđima, menstrualnih bolova, bolova uzrokovanih artritisom, modrica, piše lifepressmagazin.com.

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje maslinovog ulja
  • Dve pune kašike mljevene kajenske paprike
  • 15 g pčelinjeg voska

U posudi na pari zagrijavajte maslinovo ulje i kajensku papriku, taman toliko da ulje postane toplo. Isključite šporet i ostavite sve da stoji 20 minuta, a zatim ponovo uključite temperaturu, zagrijte ulje i ponovite postupak još najmanje jednom.

Nakon toga, kroz gustu gazu procjedite ulje i ostavite sa strane.

Vosak zagrijte u šerpici na šporetu dok se u potpunosti ne rastopi, a zatim dodajte ulje i sve dobro promješajte.

Melem odmah sipajte u čistu teglicu i ostavite da se stvrdne.

Upotreba

Melem koristite kad god osjetite bolove u mišićima i zglobovima bez obzira na njihov uzrok. Izbjegavajte da ga nanosite na otvorene rane jer bi moglo jako da peče. Nakon upotrebe dobro operite ruke i izbjegavajte kontakt sa očima.

Ovu terapeutsku papriku i sve ostale prirodne preparate Instituta VINIS možete u Crnoj Gori naručite na tal 067 320 363 ili poslati upit na email redakcije: spiritusmovens.me@gmail.com

( prirodnilijek.com)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude