Mislili ste da su crtaći samo crtaći? Ne, nisu i kriju veoma opasne poruke

Na prvi pogled deluju jako bezazleno, ali ako malo bolje razmislite, crtani filmovi na mnogo načina utiču na to kako deca shvataju određene stvari i odnose, pa samim tim poruke skrivene u njima nisu nimalo naiven. Posebno ne ako na bilo koji način promovišu nejednakost, diskriminaciju i pogrešne modele.

Knjiga o džungli (1967)

Ovaj crtani može da se posmatra kao velika metafora za britansko viđenje Indije sa Moglijem u ulozi Britana i životinjama u ulozi Indijaca. Mogli na kraju ostavlja životinje koje su ga odgajale da bi bio sa ljudima. Poruka je: drži se svojih i ne mesšaj se sa onima koji snisu tvoj vrsta. To je realnost i današnje Indije i sistema kasti.

Tajna DIDZ-a (1994)

Crtani je jedno veliko upozorenje šta medicinska istraživanja zaista mogu da urade ako se osoba koja ih sprovodi zanese. originalnon ime crtanog filma je “The Secret of Nimh” pri čemu je “Nimh” skraćenica za “National Institute of Mental Health” odnosno Nacionalni institut mentalnog zdravlja. U samom crtanom filmu vide se scene u kojima se pacovima bodu igle u stomak tokom eksperimenata.

Dobri dinosaurus (2015)

Heroji ovog crtanog filma počinju da haluciniraju nakon što pojedu neko čudno voće. Još gore, vezuju se za taj intenzivni događaj. Jasna asocijacija na drogu?

Alisa u zemlji čuda (1951)

Još jedan crtani sa jasnom asocijacijom na drogu. Nešto što popijete čini da porastete ili nešto što popijete da se smanjite,

Razbijač Ralf (2012)

“U svetu video igara nije zapravo važno da li želiš da budeš heroj ili seljak, važno je da svako odigra svoju ulogu”. Poruka je dvostruka i nije nimalo naivna. Prvo, nameće se ideja da pozicija u kojoj se nalazite vaša i samim tim nemožete da je menjate, čak iako vam ne odgovara i drugo nameće se ideja da čak i neko ko je loš može biti dobar samo zbog pozicije u kojoj se nalazi.

Snežana i sedam patuljaka (1937)

https://www.youtube.com/watch?v=t1YhUQvHDu4

Čudna nova droga počinje da pretvara sve životinje u manijake van kontrole. Jasno je na šta se aludira.

Izvor: Blic.rs