IZGOREO OČI: Jedan dječak je izgubio vid zbog OVE igračke koju vjerovatno imate u kući

Ovo je upozorenje za roditelje širom svijeta.
Upozorenje glasi ovako: laserski pokazivači nijesu igračke. Kako prenosi australijski ABC, jedan tinejdžer iz Tasmanije izgubio je 75 odsto vida igrajući se baš sa ovom napravom. Očni ljekari širom svijeta upozoravaju roditelje da postoji opasnost kada se laserski pokazivač uperi u oči.

Pošto se igrao sa popularno nazvanim “laserom”, 14-ogodišnji dječak je trajno oštetio svoj vid i otišao kod očnog doktora Bena Armitaža.

Armitaž je za ABC rekao da je dječak svijetleo ka svojim očima laseskim pokazivačem kratak period vremena, pa je tako izgubio 75 odsto vida – u oba oka!

 

laseri

Zadnji dio njegovih očiju imao je laserske opekotine, što znači da je uspio da sagori zenicu koja se dotle proteže.

Iako tinejdžer nije osjetio bol u momentu incidenta, njegov vid je oštećen istog trenutka. Očni doktor Armitaž je objasnio kako je najviše oštećen centralni dio oka, i da se to ne može ispraviti ni naočarima.

Studija Centra za radiološko zdravlje američke FDA (Administracije za hranu i ljekove) pokazala je kako laserski pokazivači jačine 5 mW mogu oštetiti oko, dok za one koji imaju jačinu između 3 i 5 mW nema prijavljenih slučajeva povreda.

Upozorite roditelje koje poznajete na ovu neočekivanu opasnost koja ne boli, ali ostavlja bez vida.

(Srbija danas)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude